Frančesko di Fulvio (©Reuters)
Frančesko di Fulvio (©Reuters)

Mađarska tragedija na Margit Sigetu i simultanka Di Fulvija: Svetska kruna i dalje na glavi Italijana

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 22:11

Evropski prvak još jednom razočarao kao domaćin velikog takmičenja - 11:10

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Uklet je Margit Siget za Srbiju kada udari na Hrvatsku, uklet je i za Mađare. Maštali su o svetskoj tituli u svojoj kući, u hramu vaterpola - nisu prošli ni četvrtfinale. Svetski šampion je živ, krunu je, za sada, sačuvao. Italijani su ohladili dupke pune tribine i evropskog prvaka, poslali su poruku Grčkoj pred polufinale - 11:10. 

Izabrane vesti

Mesecima se Mađarska pripremala za Svetsko prvenstvo, hvalila se najboljim šuterima današnjice, a njih ni na mapi. Pojaviše se tek kada su Italijani imali prednost koju je teško i zamisliti da ispusti takav tim. Marton Vamoš još i nekako, Peter Kristijan Manherc tu i tamo, ostali nikako. Gergo Zalanki i Deneš Varga nisu se videli, zaklonila ih je sena legendarnog Frančeska di Fulvija

Vremešni Italijan gazi ka petoj deceniji, a i dalje je spremniji od mnogih igrača koji nadolaze i predviđa im se blistava karijera. Radi kao švajcarski sat u velikim utakmicama, nema omaške kada je lopta u njegovom naručju. Ekspresno je ispraznio tribine, rastužio je Mađare i bio čovek odluke u derbiju. 

Palio je atmosferu na tribinama Soma Vogel intervencijama, posle svake se okretao ka navijačima i gestikulirao. Igrala je Mađarska kao u transu na početku utakmice, stari lisac Balaš Harai u nekoliko poteza objasnio je mladim centrima i igračima kojima je uža specijalnost igranje kod stative kako se diže iz vode i završavaju takve akcije. Razgrtao je čuvare i primorao Italijane da skupe u odbrani, što je otvorilo prostor spoljnim igračima da gađaju uglove. 

Taj benefit Mađarska nije koristika u visokom procentu, ispaljivane su dijagonale, većinu lopti pokupio je Marko del Lungo. Fantastični golman Pro Reka blistao je na Fajnal-ejtu Lige šampiona, ništa manje autoritativan nije bio ni na Margit Sigetu, domu reprezentacije Mađarske. Kada je početni pritisak domaćina popustio, svetski šampion iz Gvanžua je nošen Edoardom di Somom i Vinčencom Dolčeom, predstavnicima Breše, krenuo u rušenje mađarske tvrđave. 

Otključali su Brešini šuteri gol Some Vogela i sklonili se u stranu, jer je veteran imao šta da kaže. Frančesko di Fulvio kao u najboljim danima, kada je sa preko šest metara slao navodeće rakete. Sprovodio je loptu u mrežu posle jedne ili dve finte, na krilima njegove dobre igre Italijani su ubacili evropskog prvaka u mađinu i utišali prepune tribine na bazenu “Alfred Hajoš”. Pokušali su organizatori da probude reprezentaciju taktovima Johana Štrausa, na adi između Budima i Pešte odzvanjalo je “Na lepom plavom Dunavu”, ali Italijane ništa nije moglo da poremeti. 

Frančesko di Fulvio najavio je krah Mađarske, a plan selektora Alesandra Kampanje su u delo sproveli igrači koji se u karijeri nisu naigrali ovakvih utakmica, pogotovo ne pred oko 9.000 duša, koje su neprijateljski nastrojene. Đakomo Kanela, MVP završnog turnira Lige šampiona, ubrzao je proces slanja Mađara u razigravanje, a potvrdili su ga premazani Gonzalo Ečenike i Frančesko di Fulvio. Od levorukih bombardera u mađarskom timu nije bilo ni traga ni glasa. Zakazali su svi oni u koje su Mađari polagali nade - Marton Vamoš, Gergo Zalanki, Deneš Varga i Kristijan Peter Manherc. Magija je nestala, produžila se agonija Mađara kao organizatora velikih turnira.

MAĐARSKA - ITALIJA 10:11

/3:2, 2:4, 1:2, 4:3/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Margeta, Pordomingo

MAĐARSKA: Levai, Anđal, Manherc 2, Pol, Vamoš 3, Mezei, Zalanki 1, Burijan, Nađ, Varga 1, Janšik 2, Harai 1, Vogel.

ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 4, Damonte, Grata, Fondeli, Kanela 1, Marcijali, Ečenike 2, Prešuti, Bruni 1, Di Soma 2, Dolče 1, Nikozija.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - ČETVRTFINALE:

Sreda

Grčka - SAD 16:11

Srbija - Hrvatska 12:14

Španija - Crna Gora 7:6

Mađarska - Italija 10:11


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija ItalijeDeneš VargaMarton VamošKristijan ManhercGergo ZalankiMarko del LungoFrančesko di FulvioGonzalo Ečenike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara